Maken kabels verschil of niet?

Daar is ie dan ….de eeuwige vraag of de kabel nou écht verschil maken, tenslotte , koper is koper en zilver is zilver toch?

Het verhaal van zuiver , zuiverder en volledig vrij van alles behalve koper horen we als stervelingen toch niet?!?

“Kabel moeten vooral zijn!! Dikke koperen strengen en …..zilver eromheen is nóg beter. aansluitingen zijn bij voorkeur met goud omkleed en hoe korter hoe beter”

Hoog geleerde elektriciteit goeroes hebben door de jaren heen door middel van verschillende metingen laten zien op de media kanalen dat een simpel en goedkoop 2 aderig “schemerlamp” snoer van de bouwmarkt net zo “goed” is als zeer exotische (dure) audiokabels van bekende fabrikanten. En audiofiele forumbezoekers hebben daartegen geprotesteerd en alle superlatieven gepresenteerd.

Zoals met alles in de (high end) audiowereld is luisteren waar het uiteindelijk om draait!

En luisteren geeft uiteindelijk de doorslag…. Zelfs minder geoefende audio liefhebbers horen verschil in diverse kabels. ook als ze beide van “gewoon” koper zijn.

Hierbij wat uitleg / verklaring zonder een al te moeilijke technische beschrijving:

Een kabel is minder eenvoudig dan het lijkt. We hebben te maken met kleine (stroom/spanning) signalen die gemakkelijk verstoord kunnen worden door invloeden buitenaf ( als voorbeeld…een niet afgeschermde hoge-stroom (voeding) kabel heeft een groot magnetisch veld (strooiveld) om de kabel heen. Als daar een ook niet goed afgeschermde signaalkabel tegenaan of dicht naast ligt wordt het signaal vervormt door dat magnetisch veld)

Dus een “betere” kabel heeft ook een zeer goede afscherming voor storing (interferentie) .

Vaak hebben we zoveel kabels nodig achter een gehele installatie dat er kabels tegen elkaar aanliggen, bij kwalitatief goede kabels is dat geen probleem.

De kabel zelf werkt ook als weerstand en als condensator , hoe hoger de stroom erdoorheen , hoe groter die waardes ook worden. Bovendien hebben we ook te maken met inductie vanuit de speakers zelf, (als de spoel van een luidspreker beweegt in de kern wekt dat ook spanning op).

Fabrikanten ontwikkelen kabels die zoveel mogelijk tegen dit soort invloeden beschermt zijn.

Strooivelden zijn makkelijk meetbaar en over het algemeen hebben de betere kabels die bescherming goed voor elkaar. Bij betere ( en helaas ook vaak duurdere) kabels zal je het in de praktijk niet horen dat er een signaalkabel naast of zelfs tegen een voedingskabel aanligt.

Daarbuiten is er een groot verschil tussen kabels in klank.

Een audioset is een keten, alle componenten spelen mee erin, van de zekering (stop) in de meterkast tot de speakers aan toe. Elke schakel is net zo belangrijk. Als de inkomende spanning veel vervuiling heeft klinkt dat ook door tot de speakers.

In de juiste keten zijn alle schakels van dezelfde kwaliteit….een audioset waarbij de versterker (s) en ook de speakers van hoge kwaliteit zijn laten alles horen…de mooie maar ook de minder mooie geluiden.

Een storende factor ertussen in de vorm van een kabel (of ervoor door netstroom vervuiling) is dan ook zeer goed hoorbaar.

Andersom heeft het ook geen zin om een luidsprekerkabel te kopen die het dubbele van de versterker kost.

Nogmaals….luisteren en testen is het beste advies.

Kabels die dezelfde prijs hebben kunnen heel anders klinken in een bepaalde audioset.

Als voorbeeld : een luidspreker kabel die gebaseerd is op zilveren aders klinkt heel anders ( veelal scherper in de hogere tonen) dan een kabel van een merk dat uitsluitend koper gebruikt.

Bij Hans Audio hebben we met ons assortiment kabels zeer veel geluisterd op verschillende audio sets en kunnen daar een goed advies geven waar te starten.

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.