Een strijd onder de netwerkspelers en wat voor netwerkspelers? In de ring tegenover elkaar staan de Aurender A15 vs Lumin X1. Beide netwerkspelers die toch al een mooi prijskaartje aantikken. In het volgende artikel gaan wij er achter komen of deze netwerkspelers aan elkaar gewaagd zijn: review Aurender A15 vs Lumin X1.
Luisteropstelling
Voor een luistersessie is er meer benodigd dan alleen een netwerkspeler. Voor deze review is er gekozen als versterker voor Luxman L-507Z. Een versterker die een relatief neutrale klank neerzetten en voor deze test een bijkomend voordeel heeft door een dubbele XLR ingang.
De Luxman L-507Z hebben wij ook getest naast 2 andere versterkers. Benieuwd naar deze test? Bekijk dan graag eens het volgende artikel: Review McIntosh MA8950 vs Accuphase E-5000 vs Luxman L-507Z
De luidsprekers voor deze test zijn van het Zweedse QLN, de Prestige Three. Wij schreven al eerder een test met deze desbetreffende luidspreker en de combinatie van Luxman bieden een zeer goede synergie. In de luisterruimte komt hiermee de Prestige Three volledig tot zijn recht zonder ergens vervorming te tonen.
Wij sluiten de combinatie aan met Airtech Evo2 luidsprekerkabels en Airtech Evo2 XLR kabels tussen beide netwerkspelers en de Luxman. De netsnoeren van Airtech en powerfilter van Shunyata Research, de Venom V6, vormen de gehele set.
Review Aurender A15 vs Lumin X1
De twee hoofdrolspelers in deze review zijn de Aurender A15 en Lumin X1.
De Aurender A15 is van beide wat korter op de markt. Aurender zijn netwerkspelers staan bekend om de solide opbouw van de netwerkspelers. Elk onderdeel binnen de A15 wordt separaat gevoed. Een bijkomend voordeel van de Aurender A15 is dat deze naast zijn eigen DAC ook nog de beschikking heeft over twee digitale ingangen: optisch en coaxiaal.
De voorzijde van de A15 is voorzien van een relatief grote draaiknop en dit is niet voor niets. Aurender heeft ervoor gezorgd dat de A15 tevens de beschikking heeft over een fraaie voorversterker. Mocht u niet al teveel extra bronnen benodigd hebben dan is een eindversterker en luidsprekers of actieve luidsprekers al voldoende om een fraaie set te creëren.
In huidige opstelling gebruik ik de Aurender A15 in direct mode waarbij het volume uitstaat. Deze taak laat ik over aan de Luxman om zo een eerlijk vergelijk tussen de beide te maken.
De andere kandidaat is de Lumin X1. Deze netwerkspeler is al wat langer op de markt, maar beschikt nog steeds over zeer fraaie chipset, de ESS Sabre 9038Pro. De X1 is het topmodel netwerkspeler van Lumin. Voor de X1 zijn de voeding en netwerkspeler separaat van elkaar gescheiden. Inhoudelijk zijn het analoge en digitale gedeelte van de Lumin ook van elkaar gescheiden door twee separate boarden.
Net als Aurender A15 beschikt de Lumin over een volumeregeling, LEEDH volumeprocessing. De X1 is daarmee net A15 direct te combineren met eindversterker en luidsprekers of een combinatie met actieve luidsprekers.
-
Aurender A15€ 9.250,00
-
Lumin X1€ 13.499,00
Gebruikte muziek tijdens de review
Voor de luistersessie draai ik drie verschillende nummers om een goed vergelijk te hebben waar toe beide netwerkspelers toe in staat zijn. De nummers die ik in deze review gebruik zijn:
- Victor Wooten – The Loneliest Monk
- Anette Askvik – Liberty
- Michael Jonasz – Le temps passé
Het nummer Victor Wooten is gekozen vanwege de hoeveelheid laag die het nummer produceert. Voor Anette Askvik is de keuze voor haar stemming en de plaatsing binnen het nummer. Michael Jonasz vooral vanwege de opbouw van het nummer en de diepte hier mee gemoeid gaat.
Eerste kandidaat de Aurender A15
De set staat al lekker een tijdje warm te spelen dus tijd om de test te beginnen. Het eerste nummer begint elke keer bij aanzetten weer overweldigend. Wat opvalt is dat het laag iets meer dan ik in eerste instantie had verwacht. Niet dat dit een verkeerde set is, want het valt niet uit de balans van het midden/hoog. De opname komt namelijk zeer aangenaam over, maar mij bekruipt niet het gevoel dat het ergens teveel is.
Tijd voor het tweede nummer van Anette Aksvik. Het nummer Liberty wordt vaak ter demo gebruikt en dat is niet onterecht. Haar stem heeft iets betoverend en dat is met de Aurender niet anders. Anette neemt je bijna hypnotiserend mee.
Net als bij de Victor Wooten valt op dat het geheel wat rustiger klinkt, maar dit is niet verkeerd. Het beeld blijft wat meer bij de luidsprekers dan gewend misschien met andere netwerkspelers.
Op naar nummer 3, Michael Jonasz, begint langzaam en bouwt zich steeds verder uit. De plaatsing begint fraai en ruimtelijkheid van dit nummer is duidelijk waarneembaar. Net als bij de anders nummers valt op dat het een fraai geheel is wat niet op je afgevuurd wordt, maar mooi overeind blijft staan in het geheel.
Tijd voor nummer twee de Lumin X1
Wij beginnen weer opnieuw met Victor Wooten. Wat opvalt bij de Lumin X1 is dat het direct meer op mij afgevuurd wordt. Het is even wennen na de klank van de Aurender. Wat wel direct opvalt in de huidige configuratie dat de microdetaillering wel iets verder gaat. De stem van Victor Wooten is iets meer gearticuleerd. De gelaagdheid in het nummer neemt iets toe en is daardoor ook iets minder zwaar aanwezig als bij de Aurender.
Het tweede nummer is eenzelfde herkenbaar patroon te herkennen. Anette Aksvik komt in eens wat verder naar voren. Instrumentaal staat het daardoor iets verder los en in het nummer wordt je nog verder mee genomen de hypnose in. Net als bij dit nummer is duidelijk waarneembaar dat de Lumin een iets strakkere weergave heeft.
Bij Michale Jonasz blijft het verschil tussen de X1 en A15 herkenbaar. De diepte in het nummer gaat nog een stapje verder. De opbouw van het nummer krijgt wat meer gelaagdheid waardoor de beleving van het nummer net een stukje groter is.
Conclusie Aurender A15 vs Lumin X1
Nu komt natuurlijk de vraag welk van de twee is betere.. Misschien gezien de prijsstelling wel niet helemaal eerlijk. De Lumin X1 is qua detaillering een stapje verder dan de Aurender. Het zorgt er alleen wel voor dat Lumin soms ook weleens een klein tikje analytisch kan klinken. Sommige zullen dit omschrijven als wat digitaal. De Aurender is daardoor wel direct een tegenhanger van de Lumin. De omschrijving die ik zou geven aan de Aurender is relatief analoog voor een netwerkspeler. Het luisteren maakt het hierdoor zeer aangenaam zonder groot verlies van details.
De conclusie welke de beste is er eigenlijk niet. De beide netwerkspelers spreken een andere doelgroep aan. Voor iemand die op zoek is naar een neutralere netwerkspeler is de Lumin de beste optie. De voorkeur voor de Aurender als u meer op zoek bent naar het analoge geluid van bijvoorbeeld de draaitafel. In beide gevallen wordt u zeker niet gestraft, want laat ik vooropstellen dat beide netwerkspelers een fantastische weergave neerzetten.
Mocht u nog vragen hebben dan na het lezen van deze review? Wij helpen u uiteraard graag verder. U bent van harte welkom in onze winkel of via email / telefonisch: