Review McIntosh MA8950, Accuphase E-5000 & Luxman L-507Z

Een nieuwe en zware dag voor de boeg….

De opdracht…vergelijken van 3 geïntegreerde versterkers met toonregeling in het “hoge” segment, rondom 10.000 euro van ons hard bij elkaar gespaarde spaargeld. Weg vakantie, maar wel mooi geluid.

De keuze voor welke versterkers was lastig maar uiteindelijk moeten we keuzes maken. De keuze voor de review is gevallen op de Mcintosh MA8950, Accuphase E-5000 en Luxman L-507Z.


Luisteropstelling

Voor de luistersessie zijn natuurlijk nog een aantal andere componenten benodigd om muziek te gaan maken. De keuze voor luidsprekers is de QLN Prestige 3. Een werkelijk fantastische speaker met een enorme hoeveelheid laag en zeer gedetailleerd hoog, een zeer goede soundstage en een impedantie van 8 ohm. Het rendement is 87,5dB en de versterkers moeten er dus flink aan trekken. het moet natuurlijk niet zonder inspanning gaan.

Voor de bekabeling is gekozen voor luidsprekerkabels van Shunyata Research (Venom-X) en de XLR verbinding tussen de bron en de versterkers is de “Airtech omega2” vanwege de soepele makkelijke kabel (steeds oversteken in de versterkers is niet echt bevorderlijk voor starre kabels).

Accuphase E 5000 McIntosh MA8950 Luxman L 509Z op QLN Prestige Three luidsprekers 1 Review McIntosh MA8950, Accuphase E-5000 & Luxman L-507Z

De bron keuze is de de veelgeprezen Lumin T3 streamer/DAC. Deze is heel neutraal en voor een versterker vergelijk is een “warme”of een heel analytische bron niet handig.


Drie versterkers: McIntosh MA8950 – Accuphase E-5000 – Luxman L-509Z

De Mcintosh MA-8950 á €11.490,- een prachtige versterker met een eigen DAC (Dac-2) een phono amp ingebouwd voor mm én mc en 2x200W.

Als tweede de Accuphase E-5000. deze valt in een iets andere prijsklasse en natuurlijk zou de E-4000 gezien de prijs een mooier vergelijk zijn (€10.000,-) maar deze is nog niet in ons assortiment . dus het blijft even “behelpen”met de mooie E-5000 á €13.900,-

Eveneens een zeer mooie en zoals alles bij Accuphase zeer goed en degelijk opgebouwde geïntegreerde versterker met 2x 240W in klasse AB. Met losse insteek kaarten kan gekozen worden voor een DAC en een Phono amp van hoge kwaliteit.

De laatste die aan dit onderwerp wordt blootgesteld is eigenlijk een vrij logische keuze, een versterker met toonregeling ,voldoende vermogen en liefst met vu meters(de anderen hebben dat ook). mijns inzien moet dat Luxman worden.

We kiezen hier voor de Luxman L-507Z die een prijskaartje heeft van €9500,- maar laat u niet van de wijs brengen door zijn prijs…het is werkelijk een schoonheid en zeer mooi opgebouwd en heeft ook een prima Phono trap intern voor MM en MC. Ook deze heeft voldoende vermogen (2x110W aan 8ohm) en kan ook moeilijkere speakers met een laag rendement aansturen.

Alles staat opgesteld en de elektronica heeft de bedrijfstemperatuur bereikt.

Mcintosh MA8950 Geintegreerde Versterker Voorkant 700x700 1 Review McIntosh MA8950, Accuphase E-5000 & Luxman L-507Z
Accuphase E 5000 Geintegreerde Versterker Voorkant 700x700 1 Review McIntosh MA8950, Accuphase E-5000 & Luxman L-507Z
Luxman L 507Z Zilver Geintegreerde Versterker Voorkant Review McIntosh MA8950, Accuphase E-5000 & Luxman L-507Z

Muziek gebruikt tijdens de review

Ik speel meerdere muziekstukken maar uiteindelijk beoordeel ik op 3 nummers. Die zijn gekozen omdat ik ze elke dag een paar keer hoor…blijkbaar een populaire keuze van klanten 🙂 maar wel een goed vergelijk dus.

  1. Agnes Obel met “Dorian”. Mooie opname met veel laag en een groot stereobeeld.
  2. Melody Gardot met “Our love is easy”. prachtige stem die op de juiste audioset voor heftige emoties kan zorgen.
  3. Victor Wooten met “The loneliest monk” . Heel veel effecten en mega diepe bas.
Agnes Obel - Aventine Album
Melody Gardot - Live in Europe
Victor Wooten - What did hey Say?

De klank van de McIntosh MA8950

Hehe. Tijd om te zitten voor koffie en luisteren naar de zware McIntosh. Bij McIntosh is de keuze vooral om buizen of solid state te kiezen. Deze is met transistoren en heeft een ander geluidsbeeld dan de met buizen uitgevoerde versterkers van het tot de verbeelding sprekende merk.

Agens Obel’s opnamen zijn meestal vol detail en een heel groot ruimtelijk beeld. De McIntosh MA8950 laat alles horen, is helder, “schoon” . Je verwacht iets heel anders achter dat grote uiterlijk met grote trafo’s en grote displays. Alles is in balans en “keurig” ,geen bas die irriteert (wat bij dit nummer met de verkeerde set-up goed mogelijk is) en haar stem is mooi rond en nergens scherp.

Bij Melody Gardot’s “our love is easy”is het exact hetzelfde. mooi , netjes , niets is verborgen en elke zucht is hoorbaar …fantastische opname en het klinkt heerlijk . Nogmaals ..je zou verwachten van zo’n groot beest dat er ongekend veel bas zou zijn, maar dat is keurig op orde en de McIntosh scoort dus goed tot nu .

Volgende nummer..laten we eens gek doen…Victor met z’n bas is aan de beurt.

Geen nieuws ook hier. De bas is er (en die is er hele veel in dit nummer) alle overdadige details zijn er ook en het klinkt lekker. Dit nummer heeft zoals gezegd veel laag en dat had misschien wel iets meer mogen zijn maar het is ruimtelijk en “clean”.


Tweede versterker de Accuphase E-5000

Tijd om te wisselen naar de volgende. De Accuphase E-5000 is aan de beurt. Ook deze is warm en klaar voor de strijd. Bij het volledig terug draaien van de volume knop hoor je een klikje. Het relais slaat om en de speakers zijn blijkbaar “afgekoppeld” handig en veilig om kabels te wisselen zonder speakers te heftig te belasten.

Opnieuw beginnen met de bekende weg dan maar. Agnes mag weer een keer haar kunsten laten horen.

Deze versterker is “warmer”, meer neiging naar het lage tonen gebied maar de stem en instrumenten blijven fantastisch…Het wordt voller..en de kamer lijkt meer gevuld….soms zelf zo dat het iets té lijkt te worden maar ik zet m niet zachter…het is nl wel heel mooi laag. geen vervorming aanwezig en de stem staat nog steeds los van alles.

Next! Nummer wissel en Melody kan het nog eens doen.

Ook hier is het prachtig…haar stem is dun,mooi en echt aanwezig…je voelt haar emoties en automatisch ga ik stil achterover zitten…ik luister het hele nummer af en vind het jammer dat het af is..maar we moeten verder.

Victor Wooten dan……hierbij is de bas heftig! Niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar .

De speakers kunnen hun kunsten vertonen hierbij en het warme karakter van de Accuphase komt er fantastisch uit zo!

Niets is teveel en de effecten hebben ruimte en zijn overal om je heen hoorbaar.


Laatste kanshebber de Luxman L-507Z

FF bijkomen en dan tijd voor de Luxman!

Ook hier is een soort stand-by als je de volumeknop geheel naar 0 draait. Het uiterlijk is ingetogen, technisch en zoals de naam lijkt te zeggen …heel luxe. Hele dikke bovenplaat met mooie koeling erin en de vele knoppen voelen zwaar en degelijk aan. Maar het gaat om het geluid. Dus weer komt Agnes erbij.

We beginnen met redelijk wat volume en net als bij de McIntosh is het supernetjes en mooi.

Ook hier keurig voor elkaar. Ook niet teveel bas en een iets bredere soundstage. Misschien een tikje meer analytisch dan de McIntosh en zeker meer dan de Accuphase. Smaak blijft persoonlijk.

Dan de beurt aan Melody. Doordat de Luxman iets minder vermogen heeft starten we met iets meer volume dan de andere twee.

Haar stem overweldigd hier… kippenvel op mijn armen en ik begin het nummer even opnieuw. Fantastisch is dit zeg. Alsof ze naast je staat en je hoort haar ademen en voelt het bijna…..muziek is emotie zeggen ze weleens. Ik zit met verbazing te luisteren en ik begrijp het volkomen..pppfff.

Aan alles komt een einde en ik star Victor Wooten nog maar eens, hier is het weer anders. De bas is er natuurlijk maar niet zo overtuigend als de Accuphase en ook iets minder dan de Mac. Wel een grotere soundstage,maar minder overtuiging.

En nu moet ik een oordeel geven eigenlijk…


Welke versterker is de beste?

Er is geen “beste “of “slechtste”tussen. Ze blinken allemaal ergens in uit en er zijn grote karakter verschillen tussen de drie.

Opsomming daarvan? De McIntosh is netjes, clean en kan alles. Heeft een goede Dac aan boord en tevens een zeer goede Phono aan boord.

De Accuphase is warmer en overtuigt meer in het laag, is met losse kaarten uit breiden tot een alleskunner die vreselijk mooi klinkt maar is dan kostbaarder dan de andere twee.

De verrassing is eigenlijk de Luxman die voor zijn geld vreselijk mooi presteert!

Hij is iets meer analytisch dan beide andere maar wel weer een grotere soundstage en kleurt niets, maar geeft het weer zoals het hoort. Kortom, een mooie audiofiele versterker inclusief Phono maar geen Dac aan boord.

Iedereen heeft eigen wensen

De versterkers zijn bij ons uitgebreid te beluisteren om samen een mooie set te creëren die helemaal naar de wens van de klant is! Neem hiervoor graag contact met ons op en wij zorgen dat u dezelfde luisterervaring in de winkel krijgt.

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.