Review: Micromega Mydac

Micromega Mydac Voorkant De afgelopen jaren heeft de techniek op het gebied van DA-converters niet stil gestaan. Waar vroeger de een DAC alleen gebruikt werd om het geluid van een cd-speler te upgraden heeft het de laatste jaren een nieuw leven gekregen door het upgraden van digitaal geluid van eventueel een laptop, tv, mediaplayer of streamer.
Deze trend is niet onopgemerkt gebleven bij de fabrikanten van audioapparatuur. De vraag die alleen gesteld kan worden bij elke fabrikant: Welke prijs heeft de consument ervoor over?

Het Franse merk Micromega heeft deze vraag beantwoord met de Mydac. Een nieuwe DAC met een prijskaartje van maar €299,-. Voor sommige mensen zal dit een reden zijn om deze DAC over te slaan gezien zijn geringe prijs, maar is dit wel eerlijk? Tijd om te gaan testen..

Behuizing

De Apple liefhebbers onder ons zullen redelijk bekend zijn het met het ontwerp van de Mydac. De Mydac heeft wat weg van bijvoorbeeld Apple TV of een Mac Mini. De Mydac is 140 x 35 x 140 mm( B x H x D) groot en dat heeft als voordeel dat het apparaat makkelijk te plaatsen is. Het nadeel is wel dat je er daardoor niet snel iets bovenop kunt plaatsen.
Als je de DAC oppakt merk je dat de er niet veel aandacht is besteed aan de behuizing. Het apparaat is vrij licht (300 gram) en de plastic behuizing voelt ondanks zijn mooie afwerking wel wat goedkoop aan. Er is te hopen dat er meer aandacht besteed is aan de techniek. Daar waar het grotendeels met een DAC toch om draait.

Aansluitingen

Achterkant Micromega Mydac De achterkant van de DAC is voorzien van drie ingangen. Van links naar rechts te beginnen met een Toslink aansluiting, een USB aansluiting met schakelaar om te kiezen voor 1.0 of 2.0 en als laatste een SPDIF cinch aansluiting.
Het verschil tussen de USB 1.0 en 2.0 ligt in de maximale kHz weergave. De Usb 2.0 gaat tot een maximale weergave van 24/192kHz en de Usb 1.0 beperkt zich tot 24/96kHz.
De input selector is verwerkt aan de voorkant in een aluminium draaiknop. Deze knop dient tevens om de DAC op stand-by te zetten.

Tevens vinden we op de achterkant de AC Main aansluiting. Deze is misschien wel het meest opvallend, omdat Micromega ervoor gekozen heeft om een losse lichtnetadapter erbij te leveren. Dit lijkt wat goedkoop, maar Micromega heeft een eigen schakelende voeding ontwikkeld. Deze zorgt voor een mooi, schoon geluid.

Installeren

Wat de Micromega Mydac misschien wel extra speciaal maakt is dat deze tot maximaal 24/192Khz kan afspelen via USB. Voor Apple gebruikers is het plug-en-play. Ik beschik helaas niet over een Apple laptop/pc thuis dus ik kan hier veder geen informatie over geven.
Om de DAC aan te sluiten aan een Windows pc dient er een driver te worden geïnstalleerd van de Micromega site. Op de site word je eerst gevraagd om een serial number in te vullen. Je krijgt vervolgens een download link voor de drivers. Let op dat het serial number op de achterkant staat dus ga niet te enthousiast van start om het apparaat onmiddellijk op een onmogelijke plek in te bouwen zonder de serial number op te schrijven.
In eerste instantie gaat het niet van harte met installeren met de driver. De installatie verloopt prima, maar er komt geen muziek uit de speakers.. Na de software te verwijderen en de driver versie 1.22 te installeren gaat het prima(in eerste instantie had ik de driver versie 1.56 geïnstalleerd). Tijd om te gaan luisteren.

Luisteren

Ane Brun - It All Starts With One De eerste luistersessie begint op met mijn pc(draaiend op Windows 7, Winamp software en DFX als extra plugin). Ik gebruik hiervoor de Atlas USB Element, omdat uit eerdere luistersessies voor mij gebleken is dat de muziek beter tot zijn recht komt dan met een standaard printerkabel die vaak geleverd wordt (zo ook bij Micromega).
Bij de eerste cd van Ane Brun – It All Starts With One valt onmiddellijk op dat het digitale randje weg is. De muziek klinkt vloeiend en mooi open. Vooral op de tweede cd merk ik dat bij het nummer “Queen and King” de diepte goed terug te horen is in de stemmen van de achtergrondzangeressen.
Natuurlijk is Micromega software bedoeld om ook 24 bit af te spelen dus tijd om te testen. Ik kies voor de cd van Patricia Barber – Café Blue. Ik heb deze cd al in vaak in verschillende versies gehoord, gewone CD, HDCD en Vinyl. Nu is het tijd om digitale HD download te testen. Het laat allemaal een rustige indruk achter. De details komen sprankelend ten gehore en de balans tussen vocaal en instrumenten is prima. De DAC geeft een lichtvoetige indruk.

Nu is natuurlijk de USB niet de enige aansluiting dus tijd om een te switchen naar de Coax aansluiting. Ik heb gekozen om de Logitech Squeezebox via een Atlas Hyper SPDIF kabel aan te sluiten op de Mydac. Ik kies voor de Squeezebox vanwege zijn makkelijke gebruikersinterface en zo kan ik snel switchen van verschillende nummers.
Ik begin met de cd van Eva Cassidy – Simply Eva, omdat ik dit ervaar als een prettige opname. Tijdens het spelen merk ik dat alweer bij het twaalfde en laatste nummer zijn aangekomen. Daar gaat mijn filosofie om gebruik te maken van de Squeezebox interface om zo te kunnen veranderen van nummer.. Toch is het ook een goed teken. De muziek pakt je beet en houd je vast. Het lijkt net of Eva Cassidy voor mij neus op een kruk zit. Het geluid is net als bij de USB open en dat zorgt voor een prachtige beleving. Eigenlijk na één cd weet ik al genoeg dat deze DAC tot veel in staat is.

Om toch als laatste nog een interne DAC van een speler te testen en de Mydac koppel ik deze aan een Jadis Symphonia Evolution. Ik kies voor dezelfde bekabeling tussen DAC en de Jadis, Atlas Equator MKII. Voor de digitale aansluiting kies ik voor dezelfde SPDIF kabel als gebruikt met de Squeezebox. De cd van Patricia Barber – Café Blue komt uit de kast(16 bit) en is tijd om te luisteren. De eerste keer laat ik de cd analoog spelen om weer even te wennen aan de interne DAC van de Jadis. Daarna start ik de cd opnieuw om zo nu en dan te switchen tussen de interne DAC en de Mydac. De Mydac doet het echt verbazend. Waar de interne DAC wat meer laid back is de Mydac wat meer op de voorgrond. Het grote verschil zit hem vooral in het beeld wat de DAC’s geven. De interne DAC geeft een mooi en precies beeld, maar wel wat klein. De Mydac pakt echter groots uit met een ruimtelijk beeld en veel detaillering.
Ik ben verbaasd over wat deze Mydac van €299 euro kan presteren ten opzichte van de zoveel duurdere Jadis Cd-speler.

Conclusie

De Mydac lijkt in eerste instantie wat goedkoop vanwege zijn uiterlijk en zou ik eerder verwachten bij de goedkope witzaken. Tot dat ik deze DAC aansluit en zijn werk laat doen. Het geluid is mooi open en gedetailleerd.

Mocht je dus graag je muziek willen afspelen van een pc, een streamer of wil je misschien je cd-speler upgraden en ben je niet van plan veel geld uit te geven dan zou ik deze DAC zeker een luistersessie gunnen.

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.