Een test tussen versterkers in de prijsklasse rond 1250 euro: Cambridge Audio CXA 81, Advance Paris PlayStream A7 en Rega Elex-RRond de 1250 euro vind je een hoop verschillende versterkers. Wij hebben gekozen voor een drietal met een goede afkomst en een eigen identiteit: twee uit het Verenigd Koninkrijk en één uit Frankrijk. De verschillende versterkers die wij in deze review testen zijn: Cambridge Audio CXA 81, Advance Paris PlayStream A7 en Rega Elex-R.

Setup

We hebben gekozen voor hoogkwalitatieve elementen binnen redelijke grenzen om een goede stabiele audio-omgeving te realiseren voor de review van deze versterkers.
  • Bron: Lumin T2 streamer met muziek van Qobuz
  • Luidsprekers: Spendor A4
  • Bekabeling: Atlas: Hyper interlink, EOS stroomkabel en Hyper 3.5 luidsprekerkabel

Cambridge CXA 81

De eerste versterker in onze test is de Cambridge Audio CXA 81Cambridge is een vertrouwd merk in de hifi-wereld en produceert al vele jaren uitstekende audioproducten. De CX-serie heeft afgelopen jaar een update gehad en dat resulteerde in een netwerkspeler, een cd-loopwerk en 2 nieuwe versterkers, waaronder de CXA 81 geïntegreerde versterker.De CXA 81 combineert analoge en digitale inputs en heeft met de update een nieuwe hoogkwalitatieve DAC gekregen, nl. de ESS Sabre ES9010K2M. Er zijn 2 paar luidsprekeraansluitingen en aparte subwoofer uitgang. De CXA 81 mist een phono-input maar heeft daarentegen wel een paar XLR-inputs. Het vermogen van CXA 81 is 80 Watt per kanaal bij 8Ω; bij 4Ω is dat 120 Watt.OordeelDe Cambridge CXA 81 heeft een actieve klank die de luisteraar bij de les houdt. Er ligt iets meer nadruk op de middenfrequenties waarmee overigens niet gezegd is dat deze versterker een heel direct klinkt. De ruimteweergave is indrukwekkend in deze prijsklasse. De CXA 81 laat in heel verschillende muziek mooie details en een strakke onderkant horen. Kortom, er is muzikaal veel te beleven met de Cambridge CXA 81.

Advance Paris PlayStream A7

De tweede versterker in onze test is de Advance Paris PlayStream A7Advance Paris levert uitstekende, prijswinnende audioproducten voor een betaalbare prijs. De afgelopen jaren ontwikkelde het Franse bedrijf een aantal producten die meerdere functies integreren. Met de A7, en het kleinere broertje de A5, maakte Advance Paris de receiver voor nu en in de toekomst.De A7 biedt een uitgebreid totaalpakket in de vorm van internetradio, DAB+-radio en streamingdiensten (o.a. Spotify, Tidal, Qobuz en Tune In radio) heeft daarbij ook nog het klassieke receiver-bestanddeel als FM. Tel hierbij verschillende analoge en digitale ingangen op en de aansluitmogelijkheden zijn legio. Met de phonotrap voor MM en MC-elementen is er geen externe phono-versterker nodig. Een stevige ringkerntrafo zorgt voor stabiele versterkerkracht. De Advance Paris PlayStream A7 levert 110 en 180 Watt bij respectievelijk 8 en 4ΩOordeelDe A7 maakt qua bouw en constructie een heel degelijke indruk. De High Bias Mode biedt deze Advance Paris versterker klankmatig meerwaarde – het ruime vermogen is goed te merken in de controle van de Spendor A4. Hoewel het middengebied misschien net iets doorzichtiger kan, presteert de A7 goed met een mooi laag en een heel prettige warme klank. De heel ruime mogelijkheden die de PlayStream A7 biedt, maken het een heel aantrekkelijke versterker in zijn prijsklasse.

Rega Elex-R

De derde versterker in onze test is de Rega Elex-RDe Rega Elex-R gaat al heel wat jaren mee maar dat ging niet ongemerkt: Rega sleept vanaf 2014 een paar jaar achter elkaar prijzen voor de beste versterker in z’n klasse binnen. De ontwerpers van Rega ontwikkelden op basis van Sanken Darlington trafo’s een emulatie van klasse A-versterking en integreerden dat ook in Elex-R, die volledig in Engeland wordt gemaakt.Deze Rega is een klassieke versterker en heeft alleen analoge inputs. Zoals een Rega betaamt is er een hoogwaardige MM-phono-trap aanwezig. Hoogwaardig is ook de bouw van het apparaat. De bediening is rechttoe-rechtaan: op de Elex-R of met een eenvoudige afstandsbediening. De Elex-R levert iets meer dan 70 Watt bij 8Ω en 113 Wat bij 4Ω. Dat is voor veel muziekliefhebbers ruim voldoende.OordeelDe dynamische, levendige klank is het eerste wat opvalt aan de Rega Elex-R. Dat maakt dat je aandacht bij de muziek blijft. Deze Rega laat ook aan de onderkant van het frequentiespectrum details in kleur horen. Aan de bovenkant is ook veel te beleven en dat geeft een mooie maar ook stabiele ruimteweergave. De Elex-R is een mooie energieke en muzikale versterker die niet voor niks als veel prijzen heeft gewonnen. Mooie combinatie met de Spendor A4’s!

Conclusie

Cambridge heeft met de geüpdatet CXA 81 een hit te pakken. Deze versterker scoort met een heel goede ruimteweergave, uitstekende klank en een behoorlijk compleet pakket met diverse aansluitmogelijkheden. Dat maakt de Cambridge Audio CXA 81 tot een heel aantrekkelijk product.De Advance Paris PlayStream A7 is heel volledige, hedendaagse receiver. Het versterker gedeelte biedt prima audio en veel vermogen met een aangename klankkwaliteit. Meerwaarde in deze prijsklasse is de geïntegreerde netwerkspeler met goed te bedienen Advance PlayStream app voor zowel IOS als Android.Wat betreft geluidskwaliteit is de Rega Elex-R de winnaar van deze test. Deze versterker mist weliswaar een DAC en een streamer, maar biedt een meer verfijnde en erg aantrekkelijke klank waarbij veel verschillende muziek uitstekend tot z’n recht komt. Niet voor niets als jaren beloond met onderscheidingen.Muziek– Miles Davis – Kind of Blue: So What. De klassieker met het kenmerkend bekken op 1.31. “Hoe klinkt de contrabas ofwel is je midlaag ok?” – Ignacio Berroa – Codes: Joao Su Merced. Een krachtige, dynamische track met veel percussie en een kleurrijk laag. Opgenomen in de beroemde Criteria Studios in Miami. – Kandice Springs – The Woman Who Raised Me: Devil May Care. Gloednieuwe plaat van een groot jazztalent met in deze track een opvallende rol voor de bas. – FestspielOrchester Gottingen – Handel Watermusic: Suite nr.1 2. Adagio e Staccato en 3 Allegro. Schitterende, vrij directe concertregistratie van een zeer goed gebalanceerd ensemble. – Vikingur Olafsson – Debussy: La Mademoiselle elue. Het IJslandse pianotalent Olofsson nam alweer een uitstekend album op een fantastische mooie vleugel. Dit keer een logische combinatie van piano-werken van Debussy en Rameau. – Barbara Hannigan – La Passione Nono, Haydn & Grisey: La Mort de L’Ange. Voor haar vorige album ontving zangeres/dirigente Barbara Hannigan een Grammy en ook op Passione zingt en dirigeert Hannigan. Muzikaal en technisch een zeer indrukwekkende opname. Goed werk van producer Guido Tichelman en Bastiaan Kuijt. – Dua Lipa – Future Nostalgia: Don’t Start Now. Van de nieuwe plaat van deze Brits-Kosovaars-Albanese vocaliste, die zich met de support van Lana Del Rey, Coldplay, Calvin Harris en Bruno Mars ontwikkelde. Josh Gudwin en Chris Gehringer tekenden voor de overtuigende mix en master van deze track.