Wat is een draadloze luidspreker?

Tegenwoordig een product wat steeds meer gezien wordt in de audiomarkt is een draadloze luidspreker. In het volgende artikel beantwoorden wij graag de vraag: Wat is een draadloze luidspreker?

Wat is een draadloze luidspreker?

Een draadloze luidspreker is zoals de naam doet vermoeden een actieve luidspreker. In de luidspreker zit de woofer en tweeter (soms meerdere of extra) en de versterker in één behuizing. Een actieve of draadloze luidspreker zijn een benaming voor eenzelfde luidspreker. De naam van deze luidsprekers is misschien wel een beetje vals spelen. In de huidige markt zijn er heel weinig fabrikanten waarvan de luidsprekers compleet draadloos zijn. De versterker in de luidsprekers dient namelijk nog steeds wel stroom te krijgen. Dit kan door middel van een accu, maar vaak is de capaciteit relatief klein. Wij zien dan ook dat de meeste actieve luidsprekers nog steeds gevoed worden door een stroomkabel.

Wat is het voordeel van draadloze luidsprekers?

Een draadloze luidspreker heeft een aantal voordelen:

  1. De elektronica (versterker) en luidsprekers zijn op elkaar afgestemd. Dit maakt de prijs-/kwaliteitsverhouding van draadloze luidsprekers zeer interessant. Proberen dezelfde geluidskwaliteit te creëren met losse componenten is vaak zeer lastig.
  2. Grote vermindering van kabels. Doordat versterker en luidsprekers in één behuizing zijn er geen kabels meer benodigd tussen bijvoorbeeld een losse versterker en luidsprekers
  3. Draadloze of actieve luidsprekers zijn voorzien van nieuwe technieken zoals internetradio, Spotify Connect, Tidal Connect of andere streamingsdiensten
  4. De behuizing van luidsprekers is relatief compact/klein. Door het voordeel dat de elektronica op elkaar afgestemd is kunnen fabrikanten vaak een groots en compleet geluid creëren uit compacte luidsprekers.

Hoe werkt een draadloze luidspreker?

Een draadloze luidsprekers wordt verbonden via een thuisnetwerk, uw modem of router. De meeste draadloze/actieve luidsprekers hebben hiervoor de beschikking over wifi, 2.4 GHz of 5 GHz. Sommige fabrikanten bieden ook de optie om de luidsprekers via een internetkabel te verbinden. Bij dit laatste gaat alleen het voordeel van draadloze luidsprekers weer iets verloren, want er komt een extra kabel bij.

Hoe wordt een draadloze luidspreker bediend?

De bediening van een draadloze luidspreker is per fabrikant verschillend. Vele fabrikanten hebben een eigen app zoals bijvoorbeeld Cabasse. In de app is het mogelijk om de luidsprekers in te stellen, zelfs te corrigeren aan de akoestiek van de ruimte. De app bevat daarnaast vaak de mogelijkheden die een draadloze luidspreker hebben zoals bijvoorbeeld internetradio, streamingsdiensten (Qobuz, Deezer etc.) en eventuele broningangen.

Tegenwoordig zijn veel draadloze luidsprekers ook voorzien van een connect vormen van streamingsdiensten als Spotify en Tidal. Dit wordt dan vaak aangegeven als Spotify Connect en Tidal Connect.


Wilt u meer weten over Spotify Connect of Tidal Connect? Bekijk dan graag eens de volgende artikelen:

Wat is Spotify Connect? en/of Wat is Tidal Connect?


Een nieuwe ontwikkeling bij draadloze luidsprekers is de bediening via Google Assistant of Alexa. Op deze manier is een luidspreker ook te bedienen via spraak. U hoeft na het instellen alleen nog maar te zeggen “Speel NPO Radio 2” en na enkele seconden gaat Radio 2 spelen. Draadloze luidsprekers die over deze functie beschikken hebben vaak één of meerdere logo’s vermeld bij de luidsprekers. Zo weet u of deze luidsprekers beschikken over deze functie.

Is een draadloze speaker hetzelfde als een bluetooth speaker?

Nee. Een draadloze speaker is niet hetzelfde als een bluetooth speaker. Een draadloze speaker is verbonden via het internet. Via een smartphone of tablet wordt er muziek gekozen om af te spelen op de draadloze speakers. De speakers halen dit zelf via een internetverbinding af van het internet. Een bluetooth speaker wordt gekoppeld aan een telefoon, tablet of pc. U kiest muziek op één van deze apparaten en de muziek wordt naar de bluetooth speaker gestreamd (draadloos). Als uw telefoon, tablet of pc verwijderd uit de ruimte, door bijvoorbeeld het huis uit te lopen, stopt de muziek met spelen. Het bereik bij bluetooth luidsprekers is ongeveer tussen 10 en 15 meter. Deze afstand is een beetje afhankelijk van wat voor eventuele obstakels (bijv. muren) er tussen de luidsprekers en smartphone zitten.

Bij draadloze luidsprekers is het mogelijk om met uw smartphone of tablet het huis uit te lopen en de muziek speelt gewoon door. Er is namelijk geen directe (of constante) verbinding tussen de smartphone, tablet en draadloze luidsprekers.

Wat is de beste draadloze luidspreker?

Er zijn verschillende partijen die draadloze luidsprekers maken. Een aantal de van de beste draadloze luidsprekers worden bijvoorbeeld gemaakt door Sonus Faber en Cabasse. Deze zijn zowel in enkele luidspreker verkrijgbaar als in stereo opstelling. Het is tevens mogelijk om bijvoorbeeld bij Cabasse de luidsprekers in diverse ruimtes te plaatsen. U heeft hierdoor de mogelijkheid om in diverse ruimtes te gelijk dezelfde muziek te spelen.


Heeft u na het artikel Wat is een draadloze luidspreker? nog vragen. Neem dan graag contact met ons op. Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing.

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.