Wat is Roon?

Wat is Roon? en hoe werkt? Een vraag die wij regelmatig in de winkel krijgen. In het volgende artikel proberen wij zo goed mogelijk deze vraag te beantwoorden en/of Roon eventueel een mooie aanvulling voor uw set is.

Wat is Roon?

Roon is een software programma dat een heleboel informatie over je muziek identificeert, organiseert en vindt en presenteert op een manier die muziek echt begrijpt. Vervolgens kun je het afspelen op vrijwel elk audioapparaat in je huis, allemaal met de best mogelijke geluidskwaliteit.

Roon identificeert je muziek en voegt rijke metadata toe – recensies, biografieën, tourdata, songteksten, foto’s en credits van artiesten en componisten – waardoor je nieuwe muziek kunt ontdekken en oude favorieten opnieuw kunt beluisteren.

Deze integratie kan gemaakt worden met eigen muziek van bijvoorbeeld een netwerkserver (NAS) of interne/externe harde schijf in een apparaat en streamingsdiensten als Tidal of Qobuz. Roon zorgt ervoor dat uw collectie geïndexeerd wordt en aangevuld wordt met ontbrekende albums via Tidal of Qobuz. Op deze manier heeft u een soort Wikipedia aan informatie over uw eigen muziekcollectie en streamingsdienst.

Hoe werkt Roon?

Roon werkt in de basis uit 3 delen: Roon Core, Roon Endpoint en bediening. De Roon Core is de server waar software op staat, de Roon Endpoint is het apparaat waar de muziek op afgespeeld wordt en de bediening hiervan vindt plaats via een app op smartphone, tablet of laptop/computer.

Wat doet Roon?

Wat Roon vooral doet is een soepele integratie maken tussen al uw muziek. Dit van zowel een interne collectie als streamingsdiensten als Tidal en Qobuz. Aan de hand van deze muziek maakt Roon o.a. genres aan waar u muziekcollectie het meeste uit bestaat. U krijgt vervolgens ook via Roon suggesties welke muziek het beste bij uw smaak past. Dit zorgt ervoor dat u ook snel in aanraking komt met nieuwe muziek.

Wat is een Roon Core?

Een Roon Core is het apparaat waar de software op draait. Roon wordt hiermee als het ware in het twee gesplitst: Roon Core en Roon Endpoint.

Waarvoor deze twee splitsen denkt u misschien? De software van Roon scant in de achtergrond altijd naar nieuwe informatie om u te tonen. Dit zorgt ervoor dat gedeelte van de hardware constant gebruikt wordt voor dit onderdeel. Een ander belangrijk onderdeel is de codering van de muziek. Dit gedeelte neemt aanzienlijk deel van de CPU en RAM van een apparaat in. Om een netwerkspeler niet te belasten met deze werkzaamheden is de keuze gemaakt om de software apart te plaatsen op een Roon Core.

Een aantal audiofabrikanten heeft tegenwoordig hiervoor geoptimaliseerde servers voor gemaakt. Deze zijn erop ingericht om de Roon software zo soepel mogelijk te laten lopen. Voorbeelden van deze fabrikanten zijn bijvoorbeeld: InnuOS en Silent Angel. Bij deze merken is Roon al reeds geïnstalleerd waardoor u alleen nog maar uw abonnementsgegevens hoeft in te vullen.

Nu denkt u misschien nu moet ik 2 apparaten bij mijn hifi set plaatsen. Gelukkig is dit niet het geval. De Roon Core hoeft niet aangesloten te worden op uw set. Deze dient alleen in hetzelfde internetnetwerk te hangen, maar kan bijvoorbeeld ook geplaatst worden in een andere ruimte of waar vaak het internet binnen komt de meterkast. In het onderstaande schema proberen wij u uit te leggen hoe een Roon Core en Endpoint in uw netwerk geplaatst worden.

Roon Aansluiten Wat is Roon?
In het volgende schema ziet hoe Roon verbinding maakt met het netwerk. De Roon Core is direct verbonden met uw modem/router via een vaste internetkabel. Het Roon Endpoint is ook met een internetkabel verbonden aan het modem/router. De bediening van de Roon Core/Endpoint kan gedaan worden via een tablet, smartphone of laptop via wifi.

Wat is een Roon Endpoint?

Een Roon Endpoint is de bron waar de muziek op afgespeeld wordt. In het geval van hifi is dit een netwerkspeler of all in one (waar netwerkspeler en versterker in één behuizing zitten). De bediening van dit apparaat wordt gedaan door Roon zelf. Vandaar ook de benaming Roon Endpoint. In een voorbeeld maken wij hier bijvoorbeeld gebruik van de Lumin T3. Roon controleert via de Roon Core de Lumin T3 volledig.

Mocht een netwerkspeler over een volumeregeling beschikken dan is dit ook te bedienen in de app van Roon. De mogelijkheid om dit te bedienen gaat via het volume luidspreker symbool rechtsonder. De volumeregeling heeft dezelfde stappen als de volumeregeling die u gewend bent van het apparaat.

Lumin T3 is Roon Endpoint

Wat betekent Roon Ready?

Roon Ready bekent dat het apparaat geschikt is om met Roon te spelen. Niet elke netwerkspeler of andere bron is geschikt om via Roon te spelen. Om te kijken of een apparaat geschikt is om met Roon te spelen is er een lijst met alle apparaten die Roon Ready zijn: Partners van Roon

De apparaten die gecertificeerd zijn door Roon krijgen dan ook het logo Roon Ready en/of Roon Tested. De fabrikanten van dit product worden vanaf dit moment ook door Roon op de hoogte gehouden voor nieuwe ontwikkelingen binnen Roon. Op deze manier zijn fabrikanten in staat om de apparatuur compatible te houden met Roon.

Apparaten die geschikt zijn voor Roon krijgen de benaming Roon Ready. Dit houdt in dat de apparaten te bedienen zijn met de Roon software.

Wat kost Roon?

Roon heeft 3 verschillende abonnementsvormen: maandelijks, jaarlijks of een lifetime abonnement. De kosten voor elk abonnement zijn iets verschillend. Elk abonnement wordt in dollars betaald aan Roon. De huidige omrekening (april 2024) in euro’s komt ongeveer op:

  • Maandelijks: €14,-
  • Jaarlijks: €140,-
  • Lifetime: €765,-

De betalingen voor een Roon abonnement dienen gedaan te worden door een creditcard. Roon biedt geen andere betalingsvormen aan.

Na dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Roon. Via de volgende link krijgt u 30 dagen Roon gratis: Roon software 30 dagen proberen

Heeft u na het lezen van de artikel nog vragen? Neem dan graag contact met ons op via email: info@hansaudio.nl of telefonisch: 0229-756950. Wij adviseren u graag.

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.