Wat is Spotify Connect?

Spotify is natuurlijk als één van de eerste spelers ingestapt in streamen van muziek. Deze streamingsdienst is dan ook niet meer weg te denken in het landschap van muziek streamen. De laatste jaren krijgen wij vaak de vraag Wat is Spotify Connect? En hoe werkt dit precies? In het volgende artikel gaan wij u proberen zo goed mogelijk een antwoord te bieden op deze vragen.

Wat is Spotify Connect?

U heeft met Spotify Connect de mogelijkheid om muziek te bedienen op afstand naar bijvoorbeeld een netwerkspeler, streamer, tv of luidspreker. De connectie wordt gemaakt met een smartphone of tablet en een bron. Spotify Connect zorgt er als het ware voor dat u met smartphone of tablet kunt zoeken door de database kunt zoeken van Spotify en opdracht geeft aan de netwerkspeler, streamer, tv of luidsprekers om die muziek te gaan afspelen.

Wat is het verschil tussen Spotify en Spotify Connect?

Het belangrijkste verschil tussen Spotify en Spotify Connect dat de optie van Spotify Connect niet in de gratis versie zit. U heeft de mogelijkheid om bij Spotify een gratis account te maken en muziek te luisteren. U krijgt tussen de nummers door wel regelmatig een reclamespot om zo inkomsten voor Spotify te garanderen en deze dienst overeind te houden.

Om gebruik te maken van Spotify Connect is een betaalde variant benodigd, later in het artikel komen wij terug op de kosten van Spotify. Voor deze betaalde variant heeft u de mogelijkheid volgende voordelen:

  1. U heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van Spotify Connect
  2. Geen reclames tussen nummers door
  3. Onbeperkt nummers overslaan, zonder telkens reclame tussen de nummers
  4. U kunt nummers downloaden op telefoon of tablet om offline (bijvoorbeeld onderweg) te luisteren

Wat is het voordeel van Spotify Connect?

Spotify Connect heeft als voordeel dat er geen verbinding gemaakt wordt tussen een smartphone of tablet en de bron. Bij Spotify Connect krijgt het betreffende apparaat zoals netwerkspeler of actieve luidspreker zelf de rechten om de muziek van het internet af te halen. Het wordt dus geen driehoek verbinding tussen smartphone die muziek van internet afhaalt, via bluetooth of airplay naar een apparaat toen streamt. In plaats daarvan geeft de telefoon of tablet een commando, u kunt dit zien als een vorm van afstandsbediening, aan de netwerkspeler of actieve luidsprekers. De netwerkspeler gaat via zijn eigen wifi of bedrade lan verbinding op zoek in de database van Spotify.

Een ander bijkomend voordeel is dat u niet elke melding van uw telefoon door de muziek heen hoort zoals bijvoorbeeld bij bluetooth wel gebeurt. De mogelijkheid is daarnaast gewoon om telefoon tijdens de muziek te blijven gebruiken. Een derde voordeel is dat de batterij van uw telefoon niet leegloopt, bluetooth of Airplay neemt extra verbruik van accu in. Een vierde voordeel is dat bijvoorbeeld mocht u het huis verlaten en anders gezinslid blijft thuis dan speelt de muziek gewoon door met Spotify Connect. Bij Airplay of bluetooth stopt dit naarmate de persoon buiten het bereik van een apparaat valt, dit is meestal zo’n 5-15 meter afhankelijk van aantal factoren.

Is Spotify Connect gratis? Wat zijn de kosten van Spotify?

Nee, Spotify Connect is niet gratis. Spotify biedt wel een gratis dienst aan. Via het gratis abonnement kunt u muziek spelen via webplayer op laptop/pc of via app op uw smartphone of tablet. De gratis versie van Spotify wordt mogelijk gemaakt door reclame-inkomsten. Tussen de nummers door krijgt u dus regelmatig een reclame te horen net als bij gewone radio of televisie. In de gratis versie is geen Spotify Connect beschikbaar.

Voor Spotify Connect is een betaalde versie benodigd*. Voor 1 account heeft u de keuze voor lidmaatschap van €9,99 per maand, voor 2 gebruikers is dit €12,99. Heeft u meerdere gebruikers in huis? Dan is bijvoorbeeld het family abonnement erg geschikt voor €14,99. U heeft hiermee de mogelijkheid om met 6 gebruikers te gelijk te luisteren.

Nog aan het studeren? Dan is biedt Spotify ook de mogelijkheid tot een abonnement voor €4,99 per maand.

*De abonnementskosten zijn overgenomen op 31 maart 2023 en kunnen verschillen van de huidige prijsstelling.

Wat heb je nodig voor Spotify Connect?

Voor Spotify Connect is benodigd: een abonnement van Spotify, een telefoon of tablet om te de bedienen en een apparaat om af te spelen. Op audio of hifi noemen wij dit een netwerkspeler of streamer. Niet elke netwerkspeler is geschikt om te verbinden met Spotify Connect. Veelal wordt hiervoor een logo aangegeven bij de desbetreffende netwerkspeler, een voorbeeld van dit logo is:

Logo wat laat zien dat apparaat geschikt is voor Spotify Connect Wat is Spotify Connect?
Wat is Spotify Connect? Het bovenstaande logo geeft aan dat een apparaat geschikt is om te gebruiken met Spotify Connect.

Wij proberen bij elke netwerkspeler die geschikt is vaak in de tekst te vermelden of een netwerkspeler/streamer Spotify Connect geschikt is. Heeft u twijfels? Neem graag contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Hieronder een aantal voorbeeld van apparaten die geschikt zijn voor Spotify Connect

Hoe connect je Spotify?

Voor het verbinden van Spotify Connect heeft u een smartphone of tablet benodigd. U installeert hierop de app van Spotify. Deze app is gratis verkrijgbaar in zowel de Play Store via Android als App store van Apple/IOS.

In het onderstaande voorbeeld maken wij een connectie met Spotify Connect:

Afbeelding van het Spotify Startscherm

– Ik open de app van Spotify

– Druk onder op het vergrootglas om te zoeken

Afbeelding van het Spotify Zoekscherm

– De zoekopdracht die ik invul is “on every street”

– Ik klik het album aan wat ik ingevuld heb

Afbeelding van het Spotify Albumscherm

– Vervolgens krijg ik de nummers van het album te zien en klik het gelijknamige nummer “on every street” aan

Afbeelding van het Spotify Afspeelscherm

– De app gaat automatisch naar het speelscherm van Spotify, links onderin zie ik het icoontje staan: Icoon voor Spotify Connect - Wat is Spotify Connect?

– Ik klik het icoontje aan: Icoon voor Spotify Connect - Wat is Spotify Connect?. Er opent een nieuw scherm.

Afbeelding van het Spotify Connect scherm

– Op het scherm maak ik hier de keuze om de CXN V2 aan te klikken

– De muziek gaat nu spelen op de CXN V2 en de app gaat terug naar het speelscherm

Afbeelding van een apparaat dat in de Spotify App verbonden is met Spotify Connect

– Op het speelscherm zie ik nu links onderin naast het icoon: Icoon voor Spotify Connect - Wat is Spotify Connect?  CXN V2 staan

– Afhankelijk of de netwerkspeler een scherm heeft is nu ook zichtbaar dat Spotify wordt afgespeeld op het apparaat.

Wat is een goed alternatief voor Spotify? / Wat is beter dan Spotify?

Spotify biedt de gebruikers een maximale ondersteuning van 320 kbps, MP3 kwaliteit. Om een voorbeeld te geven de cd was een maximale resolutie van 1411kbps.

Een goed alternatief voor Spotify is bijvoorbeeld Tidal of Qobuz. Tidal biedt standaard een hifi kwaliteit wat neerkomt op cd kwaliteit en heeft nog een eigen MQA ondersteuning wat zelfs qua resolutie tussen 2,304 – 9,216 kbps is. Deze resolutie is een beetje afhankelijk van een stereo of meerkanaals/surround opname.

Een andere dienst is bijvoorbeeld Qobuz. Deze biedt net als Tidal een minimale resolutie van cd kwaliteit, 1411kbps. U heeft tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger abonnement waar veel hoge resolutie opnames op staan tot 9126kbps.

 SpotifyQobuzTidal
Max bitrate resolutie16 bit24 bit24 bit
Maximale kbps resolutie320 kbps9216 kbps9216 kbps
Collectie grootte100 miljoen nummers100 miljoen nummers100 miljoen nummers
ConnectJa, Spotify ConnectNeeJa, Tidal Connect
Maand abonnement€ 9,99€ 14,99Hifi: €9,99 MQA: € 19,99
Jaar abonnement€ 119,88€ 150Hifi: €119,88 MQA: € 239,88
Family abonnement (per jaar), maximaal 6 gebruikers per jaar€ 179,88€ 249,96€ 179,88

Wij hopen u in dit artikel te hebben kunnen informeren over Wat is Spotify Connect? Heeft u toch nog vragen over Wat is Spotify Connect? Wij helpen u graag in de winkel of online verder met eventuele vragen.

Wilt u meer weten over streaming zelf? Bekijk dan graag eens het volgende artikel: Wat is streaming?

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.