Wat is Tidal Connect?

Om uit te leggen Wat is Tidal Connect? is het belangrijk om te beginnen met de eerste vraag. Wat is precies Tidal en wat kan hiermee? Wij hopen u in het volgende artikel op de hoogte te brengen van Tidal en de werking van Tidal Connect. Mocht u na het artikel nog vragen hebben dan staan wij natuurlijk online en telefonisch voor u klaar.

Wat is Tidal?

Tidal is een muziekstreamingdienst die toegang biedt tot meer dan 100 miljoen tracks/nummers, inclusief exclusieve releases en interviews met artiesten. Tidal staat bekend om zijn hoogwaardige audiostreamingopties zoals HiFi en Master Quality Authenticated (MQA) formaten, waarmee abonnees muziek in hoge geluidskwaliteit kunnen beluisteren (24 bit). Tidal biedt ook muziekvideo’s, podcasts en andere exclusieve content voor zijn abonnees.

De dienst werd gelanceerd in 2014 en is sindsdien eigendom van een aantal verschillende bedrijven, waaronder Jay-Z’s Roc Nation en Square, Inc. Tidal wil een platform bieden dat beter is voor artiesten en hun fans, en heeft programma’s als Tidal Rising geïntroduceerd om opkomende artiesten te ondersteunen. Op deze manier worden jonge en/of opkomende artiesten prominenter op Tidal geplaatst wat hopelijk resulteert in snellere groei van een muzikale carrière.

Wat betekent masters bij Tidal?

Bij Tidal verwijst “Masters” naar audiobestanden in hoge resolutie die gecodeerd zijn met behulp van de Master Quality Authenticated (MQA) technologie. MQA-technologie vangt en reproduceert het geluid van de originele studio-opname, waardoor luisteraars de muziek kunnen horen zoals de artiest het bedoeld heeft. De Masters van Tidal zijn beschikbaar voor gebruikers die zich abonneren op Tidal HiFi, het high-fidelity streaming niveau van de dienst. Tidal’s Masters zijn beschikbaar op geselecteerde albums en tracks en zijn te herkennen aan het “M”-pictogram naast de track of het album.

Wat is Tidal Max?

Vanaf de zomer van 2023 is Tidal begonnen met Tidal Max muziekbestanden. Tidal Max is muziek in FLAC bestandsvorm met een maximale resolutie van 24bit/192kHz. De dienst heeft aangegeven dat vele MQA nummers nu ook in MAX beschikbaar zijn. Het voordeel dat bestanden in Tidal MAX worden afgespeeld is dat uw DAC of netwerkspeler niet MQA compatible hoeft te zijn. Bij MQA kwaliteit is er namelijk ook een extra decodering door de DAC benodigd om het volledige potentie te gebruiken van MQA. Deze codering is bij een FLAC opname niet benodigd waardoor deze direct tot 24bit/192kHz gecodeerd kan worden.

Wat is Tidal Connect?

Tidal Connect is een functie waarmee gebruikers de muziekcatalogus van Tidal draadloos kunnen streamen naar andere apparaten, zoals draadloze luidsprekers of muziekstreamers/netwerkspelers, met een mobiel apparaat als afstandsbediening. Bij een mobiel apparaat kunt u denken aan een mobiele telefoon, tablet of laptop. Het is vergelijkbaar met Spotify Connect. Om de verbinding te maken dienen zowel het mobiele apparaat als de netwerkspeler/streamer of draadloze luidsprekers op hetzelfde netwerk verbonden te zijn. Dit kan via wifi of bedraad zijn.

Meer weten over Spotify Connect? Bekijk dan graag eens het volgende artikel: Wat is Spotify Connect?

Met Tidal Connect hebben gebruikers toegang tot de hoogste audiokwaliteit van Tidal en kunnen ze ononderbroken muziek streamen terwijl ze hun mobiele apparaat voor andere doeleinden blijven gebruiken. Later in het artikel leggen wij uit hoe de verbinding gemaakt wordt met Tidal Connect.

Hoe herken je dat een apparaat geschikt is voor Tidal Connect?

Een netwerkspeler of draadloze luidspreker die geschikt is voor Tidal Connect heeft vaak het logo op de verpakking staan. Op onze website vermelden wij bij de productomschrijving dat het product geschikt is voor Tidal Connect. Op deze manier weet u dat direct gebruik kunt maken van Tidal Connect.

Tidal Connect Logo Wat is Tidal Connect?
Het bovenstaande logo geeft aan dat apparaat geschikt is voor Tidal Connect.

Hoe werkt Tidal Connect?

In de volgende paragraaf gaan wij u aan de hand van een aantal afbeeldingen laten zien hoe u via een mobiele telefoon Tidal Connect kunt activeren.

Homescherm in de Tidal app Wat is Tidal Connect?
– Ik open de app van Tidal
– Ik druk onderop in de app op het vergrootglas
Zoekscherm Wat is Tidal Connect?
– Bovenin de zoekbalk typ ik in “Ane Brun”
– Vervolgens klik het eerste resultaat in wat gevonden wordt
Zoekresultaten Tidal Connect Ane Brun Wat is Tidal Connect?
– Vervolgens opent het bovenstaande scherm en kies ik voor de track “Big In Japan”
Afspeelscherm van Tidal Wat is Tidal Connect?
– Het afspeelscherm opent zich en de song speelt nu op mijn telefoon
– Nu wil ik graag verbinden met een apparaat en klik op bovenin het scherm op symbool Het symbool om Tidal Connect te verbinden via de Tidal app
Verbinding maken met een apparaat geschikt voor Tidal Connect Wat is Tidal Connect?
– Het volgende scherm opent zich en hier kan ik keuze maken om met een apparaat te verbinden
– In mijn geval is er keuze voor 3 apparaten. Ik kies voor de Atoll ST200 Signature netwerkspeler
Verbonden met een Tidal Connect apparaat Wat is Tidal Connect?
– In de app is nu bovenin zichtbaar dat de muziek speelt via de Atoll ST200 Signature
– De Tidal Connect verbinding is daarmee geslaagd

Wat kost Tidal per maand?

De abonnementskosten van Tidal variëren per maand, afhankelijk van het het abonnement wat u neemt. Tot april 2024 bood Tidal drie verschillende plannen aan:

  • Hifi: €9,99 per maand
  • HiFi Plus (inclusief MQA): €19,99 per maand
  • Family: €14,99 per maand voor Hifi en € 29,99 voor Hifi Plus, op dit abonnement kunnen maximaal 6 personen gebruik maken van Tidal

Vanaf 10 april 2024 heeft Tidal de verschillende abonnementen veranderd. Het Hifi en Hifi Plus abonnement zijn samengevoegd tot Hifi Individual. Dit heeft tevens een effect op de prijs voor het familie abonnement van Tidal. Vanaf april 2024 zijn de verschillende plannen:

  • Hifi Individual: €10,99 per maand (uit te breiden met een DJ Extension voor €9 per maand)
  • Family: €16,99 per maand, op dit abonnement kunnen maximaal 6 personen gebruik maken van Tidal
  • Student: €4,99 per maand

Welke streamingsdienst heeft het beste geluid?

Het beste geluid is een natuurlijk een breed begrip. De beste streamingsdiensten op dit moment op de markt zijn Spotify, Tidal, Qobuz en Deezer. In dit geval hebben Tidal, Qobuz en Deezer de beste geluidskwaliteit. Het gebruikersgemak van Spotify is dan weer beter dan de andere diensten. De laatste jaren vindt er veel verandering plaats op gebied van streaming. Het voordeel van Tidal Connect zorgt ervoor dat het steeds dichterbij het gebruikersgemak van Spotify komt.

Wij hebben Spotify, Tidal en Qobuz naast elkaar gezet om wat verschillen te laten zien tussen deze diensten

 SpotifyQobuzTidal
Max bitrate resolutie16 bit24 bit24 bit
Maximale kbps resolutie320 kbps9216 kbps9216 kbps
Collectie grootte100 miljoen nummers100 miljoen nummers100 miljoen nummers
ConnectJa, Spotify ConnectNeeJa, Tidal Connect
Maand abonnement€ 9,99€ 14,99€ 10,99
Jaar abonnement€ 119,88€ 150€ 131,88
Family abonnement (per jaar), maximaal 6 gebruikers per jaar€ 179,88€ 249,96€ 203,88

Wij hopen u in het artikel te kunnen informeren over wat Tidal is en Wat is Tidal Connect? Heeft u nog vragen over Wat is Tidal Connect? Wij helpen u graag in de winkel of online verder met eventuele vragen.

Wilt u meer weten over streaming zelf? Bekijk dan graag eens het volgende artikel: Wat is streaming?

Aanpassingen aan het artikel Wat is Tidal Connect?

  • April 2024: Toevoeging van Tidal Max en wijziging in de abonnementsprijzen
Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.