Atoll Électronique

Eind jaren 90 richtten broers Stéphane en Emmanuel Dubreuil eind jaren 90 hun bedrijf Atoll op. Het doel: een ​​zo breed mogelijk publiek de mogelijkheid te bieden om met maximaal realisme naar muziek te luisteren. Anders gezegd wilden zij producten gaan produceren met een uitzonderlijke muzikaliteit-prijsverhouding.

Ruim 20 jaar later laten de Dubreils zien dat niet alleen hun doel behaald is maar dat ze dit doel elke keer opnieuw waarmaken. Net als toen worden alle producten ook nu nog in Frankrijk ontwikkeld, handmatig geproduceerd en individueel getest – aan de rand van hetzelfde kleine, typisch Franse dorpje in Normandië waar de broers ook geboren zijn.

Slim ontwerp

Om tot een effectieve ontwikkeling van producten te komen heeft Atoll een aantal belangrijke keuzes gemaakt. Eén daarvan is om in de ontwerpfase niet alleen naar de theorie te kijken en af te gaan op meetresultaten maar om tegelijkertijd ook te luisteren naar de ontwerpen. Een andere keuze is om in te zetten op integriteit van het geluid en zoveel mogelijk onderdelen die kwaliteit van het geluid kunnen verslechteren, te mijden in het ontwerp en de opbouw. Dat betekent bijvoorbeeld geen bass- en treble-filters. Deze geven veel problemen met betrekking tot niet-lineaire vervorming (zowel in frequentie- èn faserespons niet-lineair), parasitaire ruis en verminderen transparantie en systeemdynamiek.

Aan de voedingen van Atoll-apparatuur is extra aandacht besteed. Zo worden digitale en analoge circuits apart gevoed, vaak door lineaire voedingen, om wederzijdse beïnvloeding zoveel mogelijk te beperken.

Diversiteit

Atoll biedt een breed en divers assortiment van versterkers (waaronder multichannel versterkers), netwerkspelers, cd-spelers, DACs, hoofdtelefoonversterkers en zelfs een compacte midi-set. Daarbij zijn er opties voor een modulaire phonotrap en modulaire DAC. De producten kunnen onderverdeeld worden in verschillende lijnen, waaronder de genoemde midi-set, en klasses waarbij de Gamme 400 Atolls toplijn is. Voor alle lijnen kiest Atoll voor hoogkwalitatieve onderdelen in het electronisch ontwerp maar ook voor de kast en de fabricage van alle audioproducten. Daarmee kan Atoll haar doelstelling “high-end producten voor een aantrekkelijke prijs” waarmaken.