Wat is streaming?

Er wordt heden ten dage een hoop gestreamd: radio, televisie, games, films, muziek etc. Maar hoe werkt streaming/streamen eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden van streaming voor de muziekliefhebber?

Live streaming?

Streaming staat voor de stroom van data tussen een bron en een ontvanger. Die bron kan een data-opslag zoals een harddisk zijn maar er kan ook live gestreamd worden. Een live-stream is vergelijkbaar met radio- en televisie-uitzendingen.

Voorheen stuurden de omroepen een analoge signaal door de ether en over kabels. Nu is dat signaal digitaal geworden en het bestaat uit een stroom van data die door je ontvangstapparaat omgezet worden in zichtbaar beeld en hoorbare audio.

Je kunt televisie kijken en radio luisteren via je digitale mediabox (bijvoorbeeld van KPN of Ziggo), maar sinds een aantal jaar dus ook op internet. En dat internet biedt, zoals bekend, ook andere mogelijkheden als YouTubeNetflixVideolandBandcampTuneIn en vele andere streamingsplatformen. Via de ether is er ook een digitale stream mogelijk en daar maakt DAB+ gebruik van.

Radio

Wat betreft audio kunnen we zeggen dat er drie manieren zijn om radio te luisteren:

  1. via de kabel en mediabox (via uw internet-/televisieprovider),
  2. via de ether (DAB+)
  3. via internet op je computer, tablet, smartphone of een netwerkspeler.

Streamen met een netwerkspeler

Om het streamen beter te laten aansluiten om de manier waarop men muziek luistert, zijn er netwerkspelers ontwikkeld. Een netwerkspeler maakt contact met de streamingsdienst en zet de datastroom op. Dat doet de speler door in de opslag van een streamingdienst de muziek op te zoeken en naar de speler te halen. Die datastroom wordt vervolgens gedecodeerd.

Aansluiten van een netwerkspeler

Een netwerkspeler sluit je direct aan op je internetmodem of netwerk switch. Wifi is vaak ook een optie maar de kans op haperingen in de datastroom is groter. Kies dus liever voor een bekabelde connectie met het internet (LAN/RJ45).

Netwerkspelers hebben vaak een analoge en een digitale uitgang waarmee je ze aansluit op je andere apparatuur. Het loont de moeite om uit te vinden welke connectie het beste klinkt in jouw installatie. Kies eventueel voor een upgrade van de interlink tussen netwerkspeler en DAC of versterker.

Bediening

Een netwerkspeler wordt bediend met een app op tablet of smartphone, maar sommige spelers zijn ook goed vanaf het apparaat te bedienen. De app wordt over het algemeen door de fabrikant van de speler ontwikkeld. Het kost soms even tijd om de ins en outs van de app te leren, maar het is zeer de moeite waard om daar voldoende tijd in te steken

Streamingsdiensten

Er zijn verschillende streamingsdienst voor audio. De bekendste zijn SpotifyTidalQobuz en Deezer. Je hebt een abonnement op een streamingsdienst nodig om het afspelen van muziek uit hun database mogelijk te maken. Niet elke streamingsdienst levert dezelfde kwaliteit geluid voor dezelfde prijs en het is goed om uit te zoek welke dienst het best bij je wensen past.

Internetradio

Met netwerkspelers kun je ook contact met streamingsdiensten op internet die radio doorgeven. Zo kun je je favoriete radiostations via je netwerkspeler beluisteren en nieuwe interessante stations ontdekken. Internetradio is in huis te verkiezen boven DAB+, waarvan de ontvangst binnenshuis vaak niet voldoende is. TuneIn is het grootste internetradioplatform.

Eigen muziek en opnemen

Met een netwerkspeler kun je vaak ook je eigen muziekfiles afspelen door een harddisk aan te sluiten op de speler. Via de app op tablet of telefoon kun je in je bestanden zoeken en selecteren wat de netwerkspeler moet afspelen. Een aantal netwerkspelers heeft de mogelijkheid om bestanden op te slaan op een eigen interne harddisk. Vaak kun je dan ook radioprogramma’s opnemen. Tenslotte zijn er spelers die cd’s rippen en op die manier een cd-collectie voor streaming beschikbaar maken op het eigen netwerk.

Streamen via bluetooth

Wil je graag audio afspelen die op je tablet of smartphone staat dan kun je eventueel gebruik maken van Bluetooth. Voorwaarde voor het gebruik van Bluetooth is dat zender en ontvanger bij elkaar in de buurt zijn. Als deze smartphone of tablet de aptX audio optimalisering CODEC ondersteunt dan kan audio met veel hogere kwaliteit draadloos worden overgebracht. Op dit moment is de kwaliteit van Bluetooth nog niet optimaal.

Een Bluetooth-ontvanger is niet te vinden in alle netwerkspelers, DACs en versterkers dus zorg dat je de specificaties van een apparatuur kent als je er gebruik van wilt maken.

All-in-one

Behalve aparte netwerkspelers zijn er ook apparaten die het streamen van audio en een versterker combineren. Net zoals vroeger een receiver een tuner en versterker in één was. Logischerwijs heeft de all-in-one ook vaak extra DAC-functies waardoor het ook mogelijk is om bv. de digitale output van een mediabox, televisie of cd-speler aan te sluiten.

share

related stories

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.