Review: de beste versterkers rond 1000 euro. Rega, NuPrime & Cocktail Audio.

Ooit was heel goed geluid enkel besteed aan mensen met een goedgevulde portemonnee of spaarpot. Dat is nu anders: voor een heel schappelijke prijs zijn er mooie audioproducten met audiofiele kwaliteiten te vinden. Wij hebben een review gemaakt van 4 betaalbare versterkers naast elkaar: Rega Brio (890 euro), NuPrime Audio IDA-8 (1250 euro) en Cocktail Audio X-14 (749-915 euro)

setup

We hebben gekozen voor hoogkwalitatieve elementen binnen redelijke grenzen om een goede stabiele audio-omgeving te realiseren voor de review van deze versterkers.

 

De Spendor A4 lijkt wat overgedimensioneerd in deze prijsklasse, maar we wilden voldoende bereik hebben in het laag voor deze test. Daarbij is de bekroonde A4 goed aanstuurbaar en vinden wij het gewoon prettig luisteren.

Rega brio

De Rega Brio wordt al een flink aantal jaren geproduceerd en in die tijd zijn er een aantal upgrades geweest. Die upgrades waren niet alleen intern maar ook de buitenkant is geëvolueerd. In deze jaren heeft deze versterker velen kunnen bekoren en daar is een reden voor.

De Brio is rechttoe rechtaan: je kunt op de voorkant van het apparaat of de afstandsbediening het volume en de bron kiezen. Dat is het. Geen DAC, toonregeling of andere extra’s.

Uiteraard kiest Rega als platenspeler fabrikant wel voor de mogelijkheid om een platenspeler met MM-element aan te sluiten. En, deze laatste versie van de Brio heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting!

oordeel

De Britse recensenten waren erg enthousiast over deze laatste versie van deze versterker. Niet verrassend: Britten houden erg van hun eigen producten. Toch hebben ze geen ongelijk. Ook wij vinden de Brio een heel goed product die het geld dubbel en dwars waard is. De klank is stevig en initiatiefrijk met een accent op het laag. Dat kan goed uitkomen als je geen vloerstaanders, maar monitorluidsprekers hebt. De Brio is redelijk rustig in het hoog dat kan gevolgen hebben voor de ruimteweergave. Desalniettemin is de plaatsing van instrumenten heel dik voor elkaar.

nuprime audio ida-8

NuPrime IDA-8
De NuPrime Audio IDA-8 is ontstaan vanuit een “best of both worlds”-idee: de combinatie van een optimale, analoge klasse A voorversterker en een zeer efficiënte klasse D eindversterker. Deze compacte versterker past in een reeks van slimme hoogwaardig kwalitatieve producten van NuPrime. The Absolute Sound kende inmiddels al vier maal het product van het jaar toe aan het nog jonge NuPrime.
NuPrime weet dat veel consumenten naar digitale bronnen luisteren en zij heeft daarom voor de IDA-8 gekozen voor 4 digitale en 1 analoge ingang. Dat betekent dat er DAC in het apparaat zit. De desbetreffende DAC ondersteunt het afspelen van hoge resolutie audio PCM 384 en DSD256. Met de bijgeleverde bluetooth dongle kan er direct naar de versterker worden gestreamd. Daarbij is er een line-out waardoor je op IDA-8 een subwoofer maar ook een losse eindversterker voor bv. bi-amping aan kunt sluiten.

oordeel

Zoveel waar in zo’n klein pakketje zijn wij nog nergens tegengekomen. Hoewel het formaat het niet doet vermoeden levert de IDA-8 een verrassend krachtig laag, opvallend helder en neutraal midden en gecontroleerd hoog. Het aansturen van de Spendor A4 was geen enkel probleem. De versterker had wel een kwartiertje nodig om op te warmen. Met één analoge input kan deze NuPrime versterker voor sommigen wat beperkt zijn, maar daar staat tegenover dat de DAC heel mooie prestaties levert.

cocktail audio x-14

Cocktail Audio X14
De Koreaanse audio-producent maakt netwerkspelers van hoge kwaliteit en combineert deze spelers ook met extra’s zoals bv. een cd-ripper, audio-opslag en een geïntegreerde versterker. De kwaliteit die Cocktail Audio levert is altijd prima en dat leverde het bedrijf veel lof op. De X-14 is een heel compacte all-in-one met een aantrekkelijke prijs.
Wat de X14 onderscheidt van veel andere versterkers met netwerkspeler is niet alleen het formaat maar de mogelijkheid om tot 8 TB aan audio op te slaan, op te nemen en af te spelen. Dat beperkt zich niet tot de bekende file-soorten als wav, flac en mp3; dit apparaat speelt ook DSD en DXD af. Met het 5 inch TFT scherm kun je de functies van het apparaat bedienen. Er is een hoofdtelefoonaansluiting en de X14 heeft ook een audio-output voor connectie met bv. een eindversterker of subwoofer.

oordeel

Wat kun je klankmatig verwachten van een apparaatje met al deze technische mogelijkheden? Vergis je niet, de X14 is niet louter een trukendoosje maar ook een serieuze versterker. Het vermogen mag dan wat beperkt zijn, toch levert deze rustig klinkende klasse-D-versterker voldoende voor een heel prettige muziekervaring.

conclusie

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke, klassieke versterker die je luidsprekers wat meer stevigheid geeft èn een ontspannen top end heeft, dan is de Rega Brio een heel goede optie. Wil je ook digitale bronnen horen, dan zal een DAC moeten aanschaffen -voor vinyl-liefhebbers is het plug-and-play.

De kleine behuizing van de NuPrime IDA-8 is opvallend en dat zijn de prestaties ook – zowel muzikaal als technisch. Deze versterker is misschien minder geschikt voor degenen die veel analoge bronnen willen aansluiten. De muziekliefhebber die heeft gekozen voor vooral digitale bronnen kan niet om de IDA-8 versterker heen.

De mogelijkheid om (ook hoge resolutie!) audio op te nemen, de goede DAC en de multifunctionaliteit maken dat de Cocktail Audio X14 z’n prijs mee dan waard is. De versterker is wat vermogen betreft wat beperkt en niet geschikt zo voor grote ruimtes. Ondertussen levert de X14 wel prima luisterprestaties.

muziek

  • Miles Davis – Kind of Blue: So What. De klassieker met het kenmerkend bekken op 1.31. “Hoe klinkt de contrabas ofwel is je midlaag ok?”
  • Ignacio Berroa – Codes: Joao Su Merced. Een krachtige, dynamische track met veel percussie en een kleurrijk laag. Opgenomen in de beroemde Criteria Studios in Miami.
  • Kandice Springs – The Woman Who Raised Me: Devil May Care. Gloednieuwe plaat van een groot jazztalent met in deze track een opvallende rol voor de bas.
  • FestspielOrchester Gottingen – Handel Watermusic: Suite nr.1 2. Adagio e Staccato en 3 Allegro. Schitterende, vrij directe concertregistratie van een zeer goed gebalanceerd ensemble.
  • Vikingur Olafsson – Debussy: La Mademoiselle elue. Het IJslandse pianotalent Olofsson nam alweer een uitstekend album op een fantastische mooie vleugel. Dit keer een logische combinatie van piano-werken van Debussy en Rameau.
  • Barbara Hannigan – La Passione Nono, Haydn & Grisey: La Mort de L’Ange. Voor haar vorige album ontving zangeres/dirigente Barbara Hannigan een Grammy en ook op Passione zingt en dirigeert Hannigan. Muzikaal en technisch een zeer indrukwekkende opname. Goed werk van producer Guido Tichelman en Bastiaan Kuijt.
  • Dua Lipa – Future Nostalgia: Don’t Start Now. Van de plaat van deze Brits-Kosovaars-Albanese vocaliste, die zich met de support van Lana Del Rey, Coldplay, Calvin Harris en Bruno Mars ontwikkelde. Josh Gudwin en Chris Gehringer tekenden voor de overtuigende mix en master van deze track.
Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.