Review: Ki3 Signature

Ki 3 SignatureDe Ki-serie is nieuw en relatief goedkoop voor Audiovector normen.

Elke Ki-serie model wordt geleverd in drie versies – Standaard, Super en Signature – met superieure technische eigenschappen.
We hebben gekozen voor deze beoordeling van de Ki3 Signature van 2000 euro per paar.

Een belangrijk Audiovector feature is de mogelijkheid om te upgraden van het basismodel naar een hogere versie.

Alle drie de Ki3 varianten hebben dezelfde basis, die zelf al een beetje onconventioneel is. De unieke uitbreidbaarheid is al genoemd, maar daarom niet minder interessant is de kwart-golf-bass kastconstructie die deze modellen gebruiken.

Het is een relatief ongewone techniek die iets gemeen hebben met de tuned-kolom en transmissie-lijn ontwerpen, maar in dit geval is de vorm van de taps toelopende kolom achter de drivers sterk in de richting van een hoorn ontwerp. Een handvol speaker bedrijven hanteren deze aanpak in de afgelopen jaren, de meest prominente zijn de Castle Acoustics .

De Ki3’s hebben een zelfde interne kwart-golf kolom, die een V vormt aan de onderkant.

Drie drivers in twee richtingen

De twee identieke belangrijkste factoren zijn 130mm-eenheden, waardoor de behuizing een bijzonder slank vooraanzicht hebben. Zij staan in tandem tot aan het kruispunt 3.2kHz en beschikken over 90mm membranen bestaande uit een geweven mix van glas en koolstofvezels, geïmpregneerd verzegeld (en gedempt) in een polymeer matrix.

Tweeter

De tweeter heeft een transparante 25mm geweven stof, aangedreven door een neodymium magneet met hoge viscositeit ferro-fluid demping. Deze Signature versie maakt gebruik van uitsluitend rubber grommets in de montage om mechanisch te isoleren uit de kast boven 2.5kHz.

Het crossover-netwerk is zeer zorgvuldig doch eenvoudig en minimalistisch van opzet.Twee klemmenparen, waardoor bi-wiring-aansluiting of  bi-amping mogelijk is.

De behuizing is zeer mooi afgewerkt met een keuze uit vier echt houtfineer soorten (cherry, zwart essen, palissander en esdoorn) – een zijden witte lak is beschikbaar tegen meerprijs (200 euro).

Naast de ontkoppelende tweeter montage, is een andere functie exclusief voor de Signature Ki3 een zogenaamde Superstand – een nette vrij kleine plint. Mooi vormgegeven en afgewerkt in zilver wat de stabiliteit doet versterken. Voorste gedeelte is voorzien van een bladveer voor montage van de voorste spikes, dus mechanisch ontkoppeling van de luidsprekers van de vloer.

Een ander kenmerk, ditmaal gedeeld met de Super versie is extra versteviging voor de voor-en achterpanelen. De bovenste helft van de voorzijde, waar de drivers zijn gemonteerd, is gelamineerd met een extra zilveren gelakt paneel van 8mm dik, de achterkant is gelamineerd met een gevormd en veel dikker (tot 24 mm maximum) paneel, opnieuw gelakt zilver, maar dan geheel volledig over de hoogte van de behuizing.

Gebruikte ruimte

De Ki 3 kunnen vrij dicht bij een muur geplaatst worden om daarbij een ​​midden-laag versterking te leveren. Bij plaatsing in de vrije ruimte brengt hij in feite een marginaal totale vlakkere weergave teweeg.

De beste subjectieve resultaten onder onze voorwaarden werden verkregen met de rug van de luidsprekers ongeveer 30 mm van de muur, maar dit blijft altijd een persoonlijke voorkeur .

De gebruikte apparatuur bestond uit een Naim NAC552 voorversterker met NAP500 en NAP135 eindversterkers, verdreven uit Naim CDS3/555PS en Rega Valve Isis cd-spelers, evenals een Magnum DYNALAB MD106T FM-tuner. Platenspelers omvatte een Linn / Rega hybride met een Soundsmith Strain Gauge cartridge. Kabels waren van Atlas, The Chord Company, TM Systems en Vertex AQ.

Zijdezachte performer

De eerste indruk onthulde een aantal openbaringen, zowel in bas gewicht en dynamische expressie. Deze speaker toont ook een gladde en zelfs algehele balans, een breed dynamisch bereik en een goede tonale samenhang.

Stereobeeld is bijzonder goed met zeer weinig bewijs van kast effecten en zeer fijn geheel. Bovendien, terwijl de bas misschien wat minder ultiem gewicht en omvang is,  doet het beschikken over een levendig, schoon, fris karakter voorkomend uit de kwart-golf ontwerp, die zeer muzikaal is.

Ki 3 Signature

Dit is een luidspreker die zijn werk zeer goed doet, sonisch gesproken. Het kan bepaalde beperkingen wat betreft dynamische kracht  niet echt grip bieden en spanning zoals een grotere speaker dat doet. Hij zou ook wel wat meer zoetheid en transparantie aan de bovenkant van het spectrum kunnen bieden, maar de goede stijfheid van behuizing betekent dat de kleuring op hoge niveaus zeer laag zijn.

Per saldo is de Audiovector Ki 3 nogal indrukwekkend. De superslanke vormgeving en zijn zeer makkelijke plaatsing maakt het zeker tot een zeer aantrekkelijke en discreet geheel. De  strakke en schone bas is een bijzonder genot, die ten grondslag liggen over een algemeen soepel, zij het enigszins naar voren klinkende toonbalans.

Het geluid is in principe vrij van kleuring, met fijn stereobeeld. De enige belangrijke kritiek is dat het geluid een beetje klein in termen van gewicht en dynamische expressie kan zijn en  agressief kan worden bij het spelen op een hoog niveau.

Bron: Techradar.com

Dit artikel delen?

Gerelateerde artikelen

Informatie aanvragen

Boek een luisterafspraak

Luister comfortabel en ervaar de echte geluidskwaliteit van uw ideale opstelling in onze speciale demosuites.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.